X2Festivalen – festival med futt i

Skrevet av Kyrre Buxrud


Jeg kan huske første gang jeg hørte om X2-festivalen. Jeg studerte i Trondheim og skulle på en ukes tur på Nordmøre med en gjeng voldastudenter. Dette var uka etter festivalen hadde funnet sted og det tok ikke lang tid før jeg skjønte at det var en sliten gjeng som møtte meg.

Foto: X2-arkiv

For mange er nemlig uttrykket “helt om natta, helt om dagen” svært aktuelt i forbindelse med festivalen, da det er mange aktiviteter man kan få med seg på dagtid, mens kveldene er fylt med fest og konserter. Kameratene mine hadde vært fulltidshelter og ved enhver pause ble festivalen tatt opp, og en ny historie om uka som var ble fortalt. Det ble klart for meg at jeg hadde gått glipp av noe. Heldigvis skulle jeg få anledningen til å oppleve denne myteomspunnede festivalen selv, da jeg året etter selv ble student ved Høgskulen i Volda. Helt siden dette har festivalen vært et høydepunkt hvert år.

X2s opprinnelse
Festivalen er Norges største ekstremsportfestival på vinterstid. Hvert år fylles bygdas gater med frikjørere, surfere, padlere og luftsportentusiaster. X2 ble startet i 2005 av studenter ved Høgskulen, og har i løpet av de 14 årene festivalen har pågått, stadig vokst seg større.

Navnet kommer fra den første konkurransen som ble arrangert, som var en randonnéekonkurranse som gikk over to fjell. Denne konkurransen har i senere tid falt ut, mens desto flere andre aktiviteter står på programmet. Det er ikke kun halsbrekkende stunts og adrenalin som står på festivalens agenda, men også foredrag, guidede turer og konserter på kveldstid.

En typisk dag på X2
En typisk dag under festivalen består gjerne av at man drar for å delta eller være tilskuer på en av de mange aktivitetene. Her kan man for eksempel se dyktige ski- og brettkjørere dundre ned en fjellside mens de prøver å overgå hverandre i fart, flyt og akrobatikk. Hvis dette ikke er noe for deg kan du kanskje ta en tur ut til den vakre kysten, og se surfere plaske rundt i det iskalde vannet, mens de prøver å imponere dommerne. Det er også mulig å trekke inn, og se på skatekonkurransen i skatehallen i Ørsta.

Gjester fra hele Norge
Det er ikke bare voldastudenter som deltar på X2-festivalen, men folk kommer fra hele landet for å oppleve den elektriske atmosfæren som festivalen skaper i bygda. Derfor er det mange sofaer som blir sovet på rundt om i Voldas kollektiv. Etter å ha vært i fjellet, eller ved kysten, og sett på aktiviteter, er det ikke uvanlig at man er en litt større gjeng enn vanlig som spiser middag sammen. Dette er utrolig hyggelig, og en flott måte å starte kvelden på, som videre følges opp med konserter og moro på festivalområdet.

Festivalen er rett rundt hjørnet
Et av årets høydepunkter begynner å nærme seg. Artistene er sluppet, fjellene er hvite og det begynner å krible i magen av tanken på at det snart er festival i Volda igjen. Hvert år har jeg møtt nye mennesker jeg har kommet godt overens med og blitt venner med gjennom felles interesser. Disse menneskene kommer tilbake hvert år, og jeg ser frem til å danse med nye og gamle venner i Propellhallen, og å bli imponert over skyhøyt nivå blant utøverne i de forskjellige aktivitetene.Kontor for samfunnskontakt ved Høgskulen i Volda er ansvarleg for bloggen MittSunnmøre.no.
Alle innlegga er skrivne av tidlegare eller noverande studentar ved høgskulen.


kommunikasjon@hivolda.no ⎪ © Høgskulen i Volda