Vegetarmat på tur

Skrevet av Kristine Ausen


Dette innlegget er til deg som er litt lei av de klassiske turrettene og som kanskje søker litt sunnere, mer miljøvennlig og (om det er lov til å si) litt bedre mat på tur. Det er nemlig utrolig mye godt som kan lages av vegetarmat, og vegetar på tur er genialt! Det tar kortere tid, veier lite og koster som regel en smule mindre.

Foto: Kristine Ausen

Kikert- og søtpotetcurry med ris (2 porsjoner)

Dette er kanskje min all-time favoritt på tur, nettopp på grunn av søtpoteten. Det finnes lite som slår det. Denne retten lagde jeg på bål, men den kan fint lages på stormkjøkken og.

Dette trenger du: 

– En stor søtpotet
– 4 gulrøtter 
– Sjalottløk
– Litt chilli og ingefær
– 1 boks kikerter
– 1 boks hakkede tomater 
– Boil-in-bag ris
– Kokosmelk 
– Currypaste
– Krydder: 2ss garam masala og 2 ss karripulver

Før du drar på tur: 

Skrell søtpoteten og gulrøttene og kutt dem i passelig store terninger før du legger det i en liten pose. Kutt også opp sjalottløk og chili i små biter, og oppbevar dette i en annen pose. I den nye posen tilsetter du også litt revet ingefær, samt alt krydderet.

Dette gjør du:
Putt søtpotetene og gulrøttene i en kjele på bålet, og tilsett deretter nok vann til at det kan koke i ca. 10 minutter. Da skal grønnsakene ha blitt møre. Deretter tar du posen med løk og krydder og surrer godt i en stor stekepanne på bålet. Når dette har fått litt fart på seg tilsetter du søtpotetene og gulrøttene. Tilsett også boksen med kikerter og hakkede tomater. Husk å hell ut vannet og skyll kikertene! Denne gryten skal nå koke opp. Når det har kokt en stund tilsetter du boksen med kokosmelk i gryten, og til slutt litt currypaste (ca. 2ss). Nå er curryen ferdig, dermed kan du koke opp risen. Jeg la bare boil-in-baggen på toppen av curryen hvor den fikk koke i noen minutter. Likevel kan du også koke risen separat i en annen gryte. 

Tips!

For å gjøre det hele enda mer gourmet kan du lage ferdig en naanbrøddeig hjemme for å så steke den på bålet i panna. 
Da snakker vi et skikkelig gourmetmåltid. 
Foto: Kristine Ausen

Couscousgryte med kikerter (4 porsjoner)  

Dette er kanskje min personlige favoritt på tur. Nettopp fordi den er utrolig enkel å lage, tar veldig kort tid og ikke minst så metter retten bra. 

Dette trenger du: 
– 2 fedd hvitløk
– 4 gulrøtter
– ½ squash 
– 1 gulløk
– 1 boks hakkede tomater 
– Ca. 500g couscous 
– Grønnsaksbuljong 
– Ønsket mengde rosiner
– Krydder: salt, 2 ss koriander, pepper og ½ ts kanel
– Litt olje

Før du drar på tur:

Kutt opp hvitløk, gulrøtter, squash og løk i biter. Dette putter du i en pose eller i en oppbevaringsboks (for å være enda mer miljøbevisst), før du tilsetter alt krydderet. 

Dette gjør du: 

Hell den ferdiglagde posen med grønnsakene og litt olje i en gryte på stormkjøkkenet. Deretter tilsetter du de hakkede tomatene, kikertene og en grønnsaksbuljong. Dette skal nå koke opp mens du rører i gryten slik at ikke noe svir seg. Når dette har kokt i ti minutter tilsetter du couscousen, litt vann og rosiner, og lar det svelle i ca. fem minutter. Der er retten ferdig. Så enkelt kan det gjøres når alt går i en gryte!

Foto: Kristine Ausen

Fylte paprika (2 porsjoner) 

Dette er en veldig god rett som nesten lager seg selv på bålet. Retten er enkel, og det er bare fantasien som stopper hva paprikaene kan fylles med. Ta med deg noen gode venner på tur og imponer med denne retten!

Dette trenger du: 
– 4 paprika 
– 1 boks hakkede tomater
– 1 rødløk og ½ squash
– 2 dl couscous 
– 1 boks kikerter
– 1 boks fetaost 


Før du drar på tur: 

Jeg er veldig glad i å tilberede på forhånd, så mye som mulig av maten jeg skal spise på tur. Jeg kutter alltid opp før jeg drar ut. Da sparer jeg tid og unødvendig arbeid i naturen. Det enkle er ofte det beste! Kutt derfor opp løken og squashen og legg det i en pose før du drar. 

Dette gjør du: 

Kutt av «lokket» på paprikaene og rens ut innholdet. Paprikaene skal nå fylles med ønsket fyll. Stek rødløk i gryten på bålet, tilsett hakkede tomater og kikerter. Når kikertene er kokt i noen minutter, tar du gryten vekk fra bålet og tilsetter couscous og revet squash, og lar det svelle. Når denne gryten er ferdig blander du inn fetaost. Da er fyllet ferdig og du tilsetter det i paprikaene. Videre setter du på «lokket» og pakker paprikaene inn i aluminiumsfolie. Da er det kun siste etappe som gjenstår: steking av paprikaene på bålet. Steketiden er til paprikaene er blitt litt myke. Da er middagen servert.

Foto: Kristine Ausen

Brownies i appelsinskall (4 porsjoner)  

Vi vet alle at det er lov til å kose seg på tur. Derfor vil jeg til slutt dele min beste dessert med dere. For hva er vel bedre enn kombinasjonen av appelsin og sjokolade? 

Dette trenger du:
– 4 appelsiner
– Brownies fra Toro + 1 egg + litt flytende smør eller olje  

Dette gjør du:
Hell ferdigposen med brownies i en bolle/kjele og tilsett egg og vann som vist på pakningen. Videre skal du lage «kakeformen» til browniesrøren som skal stekes på bålet. Da kutter du av «lokket» på appelsinene og graver ut innholdet. Dette kan fint spises som en forrett. Når appelsinene er helt tomme for innhold heller du browniesrøren i appelsinene. Sett nå på lokket og pakk de inn i aluminiumsfolie og putt dem vannrett på bålet. Utfordringen nå er å steke de jevnt. Et tips kan være å flytte litt på appelsinene underveis. Heldigvis vil de smake himmelsk uansett hvor mye og godt stekt de blir. 

Nyt turen, og husk på at maten smaker ti ganger bedre ute!  Kontor for samfunnskontakt ved Høgskulen i Volda er ansvarleg for bloggen MittSunnmøre.no.
Alle innlegga er skrivne av tidlegare eller noverande studentar ved høgskulen.


kommunikasjon@hivolda.no ⎪ © Høgskulen i Volda