Tyssevatnet

Skrevet av Kyrre Buxrud


☞ Tekst og foto av Kyrre Buxrud

Bjørke og det omliggende landskapet er utrolig vakkert og byr på mange bortgjemte hengedaler som bare venter på å bli tatt nærmere i øyensyn.

Etter en lang og fin sommer uten fjellturer eller særlig aktivitet på grunn av et ankelbrudd var jeg endelig tilbake i Volda, og foten var bra nok til å begi seg ut på noen enkle turer. Tyssevatnet ligger i en dal over Bjørke, og jeg hadde ved et par anledninger tidligere hørt at det var veldig fint der, og med en god sti skulle jeg klare de 3 kilometerne og 600 høydemeterne det var snakk om. 

Stien følger i stor grad fossen Tyssa opp til vannet. Det var her kraftselskapet Tussa etablerte sitt første og største kraftverk i 1961. Man kan mene mye om det å demme opp vann og fosser, men når man går langs stien oppover er det ganske spennende å kunne se spor etter hvor stor denne fossen en gang var, da man vandrer langs dype raviner, jettegryter og større fall. Det går to stier fra Bjørke og opp til vannet, vi valgte den som følger fossen, den sørligste. Den starter rolig gjennom skogen, før den blir bratt et stykke opp langs fossen, men her er stien god.

Høsten inneholder mange turgleder med sine farger og solnedganger. At det også er lengre mellom varme og klare dager gjør det enda mer verdifullt. En av de mange turgledene er mulighetene til å plukke blåbær, og ettersom vi hadde med pannekakerøre til frokosten ble det obligatoriske plukkestopp.   

Grunnen til at veien opp til Tyssevatnet er så godt vedlikeholdt er nok fordi det er en DNT-hytte der oppe, Tyssenaustet, som er driftet av Ålesund-Sunnmøre Turistforening. Hytta er selvbetjent, så man må ha med nøkkel. Den er utrolig hyggelig, og det er også en kano oppe ved hytta som man kan benytte for å fiske i vannet. Vi hadde med oss telt, og ville heller finne en egen teltplass. Vi fant oss et lite nes så vi kunne ligge med vann rundt oss på alle kanter og høre på de små bølgene som vinden sveipet med seg innover dalen skvulpe mot steinene, bare få meter fra teltduken.

Ikke bare er man omringet av vann, men rundt vannet reiser det seg majestetiske fjell som våker over Tyssedalen. Liggende i teltåpningen kunne vi skue ut over vannet og opp på Rokkekjerringa, Hornindalsrokken, Kvitegga og Høgehornet. Bak oss, ut Tyssedalen, kunne vi se fjellene over Bjørke hvor sola lå i en kamp om å skinne igjennom disen som hadde lagt seg i fjellene. 

Det er veldig fort gjort å fokusere på fjelltopper når man ferdes i det sunnmørske landskap omgitt av kvasse tinder, men etter å ha blitt tvunget til å moderere turene på grunn av skade har jeg fått øynene opp for vandreturer inn i de forskjellige dalene mellom alle disse spille fjellene. Der går ingen bilvei inn, og man kommer gjerne til et vakkert fjellvann der man kan slå seg ned for å slappe av og nyte utsikten, gjerne med et godt måltid eller en kopp kaffe. Denne lærdommen tar jeg med meg videre og gleder meg til å fortsette med å utforske de flotte sammenkoblede dalene, avbrutt kun av fjell og fjord.

Nok en gang, takk for turen!Kontor for samfunnskontakt ved Høgskulen i Volda er ansvarleg for bloggen MittSunnmøre.no.
Alle innlegga er skrivne av tidlegare eller noverande studentar ved høgskulen.


kommunikasjon@hivolda.no ⎪ © Høgskulen i Volda