Turer langs kysten

Skrevet av Kyrre Buxrud


Det er ikke alle som har lyst eller behov for å bruke masse penger på toppturutstyr for å kunne ferdes i fjellene her på Sunnmøre. Heldigvis har kysten også mye fint å tilby.

Ervikstranda. Foto: Kyrre Buxrud

Dersom man er turglad av seg, men ikke en skientusiast, så kan vinteren være en frustrerende tid, da det fort blir svært tungt og kavete å vasse i løssnø for å ta seg frem. Selv har jeg ved flere anledninger måtte legge skiene på hylla på grunn av skader, og da er det alltid godt å flykte ut til kysten for å komme seg ut på tur.

Sunnmøre er preget av kontrastfylt natur med fjorder og høye fjell, indre strøk som ofte er kaldere og mer snøsikkert enn ytre strøk og en kystlinje som gaper ut mot havet i den nordvestlige skulderen på vårt kjære land. Ute ved kysten er det som regel snøfritt store deler av vinteren og her kan man gå på beina uten problemer eller å måtte tråkke seg gjennom dyp snø. Dette er et flott alternativ for turglade studenter som ikke er så ivrige etter å gå på topptur om vinteren.

Alternativet til fjelltur; kortere turstier langs kysten

Det er heller ikke nødvendig å gå så mye dersom man ikke vil eller kan. Det finnes utallige vakre perler man kan komme seg til med bilen og bare nyte utsikten, gå en liten tur langs stranda eller lage middag ute mens man nyter utsikten mot sola som stuper ned i havet, og forsvinner bak horisonten i det fjerne.

Flø er et populært turmål for mange som bor i Volda. Det ligger ute forbi Ulsteinvik og er omlag 40 minutter å kjøre fra Volda. Mange reiser hit for å surfe, men det er også fine turmuligheter i området, enten det er å følge stien som går langs havet til Krokvika, eller om man vil opp på fjellene som reiser seg rundt 400 høydemeter opp fra havet, som Roppehornet eller Veten.

Fra Flø ser man også ut mot fugleøya Runde som også har flere turer og flott utsikt. Det er skrevet artikler om Runde tidligere (Fugleøya Runde). Vær obs på at store deler av øya er et naturreservat og at man ikke kan telte hvor man vil. Fyret helt ytterst på øya byr på en spektakulær overnattingsmulighet. Hvis man ønsker en fin overnattingsplass kan man ta av mot Nerlandsøya før man kommer til Runde og kjøre til Mulevika, hvor man derfra kan gå den korte turen til Muletua for å slå opp telt, steke litt pannekaker og nyte en vakker solnedgang.

Stadlandet er en lengre kjøretur (litt over 2 timer fra Volda), men her har man fantastisk kystnatur. Landskapet er nokså annerledes enn man kan oppleve i området rundt Volda, så en tur hit er noe jeg vil anbefale alle og enhver. Mest kjent her er Hoddevik som er et populært surfested. Ervik er et flott tettsted hvor man kan gå på tur langs stranda eller utforske hulene man finner i fjellet, Hovden, som strekker seg ut fra vestsiden av stranda. Ervik, Hoddevik og Drage har flere korte fjellturer som stort sett er snøfrie gjennom vinteren og innbyr til storslått utsikt over kysten vår.

Her er altså et par turtips til deg som ikke har utsyr eller lyst til å ferdes i sunnmørsfjella på vinteren, men likesågodt kunne tenke deg en luftetur i ny og ne. Det er selvfølgelig også gode turmål når bakken blir bar.

Til tross for at turene ute på øyene i området gjerne er snøfrie betyr ikke dette at man ikke trenger å kle seg. Det er værharde steder og det kan ofte oppleves som enda kaldere enn i snødekte fjell på grunn av fuktigheten og vinden. Kle deg godt og følg med på værmeldingen. God tur!

Foto: Kyrre BuxrudKontor for samfunnskontakt ved Høgskulen i Volda er ansvarleg for bloggen MittSunnmøre.no.
Alle innlegga er skrivne av tidlegare eller noverande studentar ved høgskulen.


kommunikasjon@hivolda.no ⎪ © Høgskulen i Volda