Sunnmøre — En godtepose for de som vil i bakken

Skrevet av Sindre Reinholt


☞ Tekst av Sindre Reinholt

I Volda og omegn ligger det en håndfull skisenter. Å kjøre i løyper med utsikt over Sunnmøres fantastiske landskap kan være et herlig avbrekk i hverdagen.

Pudderkjøring på toppen av Strandafjellet med Petter Edvardsen Westgaard.
Foto: Kyrre Buxrud

Innen en times radius har man seks skisentre å velge mellom. Fra Volda er det nærmeste Volda SkisenterØrsta SkisenterStryn VinterskiHornindal Skisenter og Harpefossen Skisenter ligger under en times biltur fra Volda. Og knappe halvannen time unna ligger Strandafjellet , som i år ble kåret til Norges 6. beste skisenter.

Familievennlige Volda Skisenter består av tre ulike nedfarter som passer til ulike nivå. Bakken kan også brukes som et godt utgangspunkt for topptur til Melshornet og Grøthornet. Plassert på solsiden av Sunnmørsalpene ligger Ørsta Skisenter. Med stolheis og to kafeer kan tiden fort fly forbi, enten du ønsker å stå ned løypene, slappe av i solsteken eller er en av de mer ekstreme som kaster deg ut med paraglider fra toppen av bakken.

En av de som bruker tilbudene flittig er frikjører og friluftslivsstudent, Petter Edvardsen Westgaard. Han syns det er viktig å komme seg ut både for folkehelsa og for å skape mer glede i studenthverdagen. 

— Skitrekkene rundt Volda har lett tilgang på gode frikjøringsområder. Få med deg en gjeng eller bli med i Facebook-gruppen «Alpesamkjøring» for å få skyss, og kom deg ut i bakken!

Eirin Myklebust og Petter Edvardsen Westgaard på vei opp Slogen, med Norangsdalen og Smørskredtind i bakgrunnen.
Foto: Matias Myklebust

I et snørikt område med utsikt over Nordfjord ligger Stryn Vinterski. Der kan en få spektakulære nedfarter i en av de åtte preparerte løypene. På den gamle postvegen mellom Nordfjord og Sunnmøre, ligger Harpefossen Skisenter. Her har de et komplett tilbud for både langrenn og alpinkjøring. Med god flombelysning tilbyr skisenteret både skikjøring på dagtid og kveldstid.

Snowboarder og surfer, Eirin Myklebust, er også friluftslivstudent ved Høgskulen i Volda. Hun synes det unike med Sunnmøre er naturen, utsikten og muligheten til å bevege seg fra hav til fjell.

— Det er ikke alltid du trenger å bruke bil for å komme deg til de spennende linjene. På Sunnmøre kan du faktisk sette deg i en båt eller padle i kajakk for å nå dem.

En halvtimes kjøring fra Volda finner man Hornindal Skisenter som har potensiale for veldig bra off-piste. Med et tautrekk, kan man bli tatt opp til 1600 m.o.h, hvor du lett kan ta beina fatt og tusle videre til Høgnibba som byr på fin nedkjøring.

Petter på vei ned Strandafjellet Skisenter.
Foto: Matias Myklebust

Av de nevnte skianleggene er Stranda det som ligger lengst unna Volda. Strekker du deg til knappe halvannen times kjøretur, blir du belønnet med å befinne deg i det største anlegget området har å by på. Med syv skiheiser, 18 nedfarter og utallige fjellsider med flotte frikjøringsforhold, kan det lett være verdt den litt lengre turen.

Med det som kalles et alpepass får du et heiskort som kan benyttes på samtlige av anleggene ovenfor — og tre til. Alpepasset kan brukes som sesongkort eller man kan bruke det til valgfrie dager, dette gir snøentusiaster sjansen til å komme seg ut til det anlegget som har de beste snøforholdene den spesifikke dagen. Petter mener at alpepasset er en god investering.

— Alpepasset senker terskelen for å komme seg ut i trekkene og gir deg et utrolig variert tilbud av anlegg å dra til.

Utrolig utsikt fra Kårdalstindane.
Foto: Kyrre BuxrudKontor for samfunnskontakt ved Høgskulen i Volda er ansvarleg for bloggen MittSunnmøre.no.
Alle innlegga er skrivne av tidlegare eller noverande studentar ved høgskulen.


kommunikasjon@hivolda.no ⎪ © Høgskulen i Volda