Stisykling i Volda

Skrevet av Eira Midtgaard


☞ Foto av Anders Vestgaard og Rune Østreng

Volda er omgitt av fantastiske bratte, alpine fjell, som jeg bruker mye tid på til fots og på ski. I det siste har jeg derimot innsett at det ikke alltid er like positivt med det bratte. Jeg har nemlig latt meg bryne på en ny aktivitet i fjellsidene, som både kondis og lårmuskler har fått kjenne på. Sykkelstyret har blitt min nye venn, og etter at jeg testet sykling har de spektakulære, bratte fjellsidene også vist seg å være en god dose utfordring.

Med kun noen få turer i kroppen, men nok til å være skikkelig gira, kom jeg tilbake til Volda etter sommerferie med ny sykkel som jeg absolutt ikke skulle ha stående ubrukt i garasjen. I følge yr hadde jeg to dager med opphold før resten av langtidsvarselet var fylt med regnskyer. Jeg prøvde å google stisykling i Volda, men der var det lite hjelp å få. Om det er jeg som er dårlig til å gjøre research eller om det ligger for lite informasjon ute, det vet jeg fortsatt ikke. Jeg hadde hørt mye om en downhill-løype kalt Snauderåsa, men tanken på å sykle ned der alene med min nye sykkel fristet ikke veldig. Derfor har jeg snekret sammen en liten liste med anbefalinger til overgira nybegynnere, akkurat som meg. 

Vardehornet 
Jeg studerte derfor kartet litt til før jeg kom på at stien ned fra Vardehornet kunne være fin å prøve, og det tok ikke lang tid før jeg satte meg på sykkelen og var på vei opp grusveien mot Dinglevatnet. Herfra er stien bort til Vardehornet slak og fin, med noen få steinete partier hvor sykkelteknikken kan få seg en test. Fra toppen av Vardehornet er det nærmest obligatorisk å nyte utsikten mot Sunnmørsalpene før man tenker på turen ned igjen.

Fra toppen følger man ryggen nedover. I første parti er det noe stein, men jeg klager ikke, det er jo tross alt Sunnmøre. Jeg hoppet av sykkelen et par steder, men det er fullt mulig å sykle hele strekket. Mestringsfølelsen var skyhøy, så selvsagt skulle jeg klare downhill-løypa. Et lite stykke ned dalte derimot denne følelsen like bratt som helningen på stien. Litt skuffa som jeg var, trillet jeg ned det bratteste partiet.

Til å være den første sykkelstien jeg prøver i Volda, var jeg positivt overrasket. Stien anbefales absolutt om man har syklet litt før, er typen som ikke tar det som nederlag å trille sykkelen i noen partier, eller rett og slett ikke har noen sperrer eller frykt for å falle litt. 
HUSK: førstehjelpsutstyr!

Niven (finn løypekart nederst i saken) 
Niven har i ettertid vist seg å være enda bedre for de som heller vil falle i lyng enn på stein. Denne stien starter i Norddalen nedenfor Klepp, og følger traktorveien til man møter et skilt som viser retning mot Ring, med en syklist tegnet på. Herfra er det bare å trille opp så langt man ønsker, for så å nyte nedturen med en blanding av både bratte og lange partier med god flyt. Jeg anbefaler virkelig å trille til toppen, for igjen å kunne nyte utsikten av denne magiske plassen vi bor på.

Mosmarka (finn løypekart nederst i saken) 
Om man ønsker en skikkelig flytsti sammen med god syre i låra, har Mosmarka i Ørsta det man leter etter. Her har lokale sjeler lagt grus på mange partier for å forbedre og vedlikeholde stiene. Så selv med litt regnvær, som vi mildt sagt har fått kjenne på denne høsten, er dette en fin plass å dra. Her går det an å sykle stien inn i dalen og ut igjen, eller dra et stykke innover grusveien mot Mosætra før man tar av til venstre og har ca. 4 km med flytsti foran seg.

Disse stedene er også fine turområdet, noe det er viktig å ta hensyn til. Spesielt i Mosmarka kan det være lurt å unngå de mest travle tidspunktene, både for å kunne trå på litt og for å unngå å skremme vettet av de som går og nyter naturen.

Om man ønsker å bli god på doseringer eller pump-track anbefaler jeg å ta turen til Ulsteinvik. Eirin har skrevet om dette tidligere, så sjekk ut HER!Kontor for samfunnskontakt ved Høgskulen i Volda er ansvarleg for bloggen MittSunnmøre.no.
Alle innlegga er skrivne av tidlegare eller noverande studentar ved høgskulen.


kommunikasjon@hivolda.no ⎪ © Høgskulen i Volda