Speedriding – en perfekt kombinasjon av ski og fly

Skrevet av Solveig Løkken


Å sette utfor en fjellskrent, med ski på bena og vinge over hodet, kan for mange virke som galskap. Likevel er det verdt det, å kjenne vingen løfte deg fra bakken, med sansene i høygir, puls som stiger, hele luften for deg selv, og svinger flere hundre meter over bakken – da er det ubeskrivelig! 

Foto: Solveig Løkken

En tur jeg husker spesielt godt var i januar i fjor. En kompis og jeg bestemte oss endelig for å ta den lange turen opp Lønahorgi – et fjell vi hadde siklet på utrolig lenge. Det var seigt da vi startet å gå. Vi gikk og gikk, men det virket ikke som vi kom noen vei. Tåken lå som et tykt lag rundt fjellet, så vi tok oss god tid i håp om at den skulle lette. 

Da vi hadde gått i drøye to timer begynte vi å nærme oss toppen. Motet begynte dog å svikte, da vi innså at vi måtte gå ned igjen, fordi det var for bratt til å kjøre på ski. Når vi endelig nådde toppen var det fremdeles null sikt, så vi bestemte oss for å ta en matbit. Det var isende kaldt, men tåken begynte å lette og vi kunne endelig skimte den reddende solen. Plutselig forsvant tåken på noen få minutter, og den knall blå himmelen kom til syne. Det lå fortsatt et tynt lag over fjellet, men det var akkurat nok sikt til at vi kunne pakke ut vingene og ta av. 

Følelsen av å legge ut skjermen var fantastisk, og turen ned ble perfekt. Vi fløy ut i en renne hvor vi kunne kjøre på ski frem til kanten av et stup, her fikk vi mange hundre høydemeter å kose oss med. Det lille laget med tåke som lå over fjellet gjorde det hele eventyrlig, og det endte med å bli en veldig fin tur. 

Foto: Solveig Løkken

En kombinasjon av flere sporter i høyden 

Speedriding er en sport som kombinerer skikjøring med flyging. Man flyr en vinge som minner mye om en liten paraglider, samtidig som man har ski på bena – perfekt for oss som elsker å stå på ski, men som også gjerne vil fly. 

For mange handler flyging om å få adrenalinkick eller å fly raskest mulig. For min del er dette mer en bonus, det handler nemlig i stor grad om naturopplevelser. I det man flyr langs en snødekt fjellside eller over en granskog, får man et helt nytt perspektiv på landskapet og omgivelsene. Mestring er også en viktig faktor for meg, og det er særlig deilig med en flytur hvor alt klaffer. 

I motsetning til mange andre sporter er det i speedriding viktig å legge fra seg konkurranseinstinktet. Om man sammenligner seg selv med andre, og for eksempel fokuserer på å fly nærmest mulig terrenget, kan konsekvensene bli store. 

Foto: Solveig Løkken

Vær varsom – jeg anser det ikke som en konkurransesport! 

I sporten vi driver med er det viktig å være klar over risikoen man utsetter seg for. Det skjer alt for ofte ulykker, og når det først skjer er det også ofte alvorlig. Det er snakk om høy hastighet, og mye kan gå galt om man ikke har hodet med seg. 

Jeg hadde selv en mindre alvorlig ulykke for et knapt år siden. Jeg feilberegnet høyden min i landingen, og bakken kom uventet fort før jeg rakk å reagere. Små marginer kan skille en flott tur fra en tragedie. Selv om jeg denne gangen slapp relativt billig unna, så satte det en skikkelig støkk i meg. Å lese om seg selv i avisene som ”kvinne (20)”, eller måtte ringe mamma og pappa fra sykehuset, var alt annet enn moro. Det er viktig å være klar over at man morer seg med livet som innsats. Tar du derimot de forutsetningene som trengs er det mulig å gjøre flyging trygt. 

For deg som vil stå på ski, og bruke ekstra lang tid ned 

En stor fordel med å fly med ski er at man kan kite og fly på heng. Det vil si at man utnytter vinden og bruker den til å kjøre opp på fjell eller henge i luften over fjellskrenter. I motsetning til vanlige kiter har man ikke noe utløser-mekanisme på speedrideren. Så om det kommer sterk vind eller man mister kontroll på vingen, kan det bli skummelt. Men om det er gode forhold og nok vind kan man ligge i mange timer å leke seg i luften – det er helt fantastisk! 

Speedriding har gitt meg utrolige opplevelser og minner for livet. Selv om jeg har hatt  både oppturer og nedturer i årene jeg har flydd, har det likevel vært en klar overvekt med oppturer. Mange mener nok at dette er galskap, men det kan jeg leve med, for jeg ser frem til mange flere fine turer i fremtiden. Kontor for samfunnskontakt ved Høgskulen i Volda er ansvarleg for bloggen MittSunnmøre.no.
Alle innlegga er skrivne av tidlegare eller noverande studentar ved høgskulen.


kommunikasjon@hivolda.no ⎪ © Høgskulen i Volda