Rotsethornet

Skrevet av Bendik Hansen


☞ Tekst og foto av Bendik Hansen

Rotsethornet er et yndig turmål som passer de fleste. Med sine 649 meter over havet står fjellet som et landemerke over den vesle bygda. En tur opp til toppen gir deg fabelaktig utsikt utover Voldsfjorden, over Volda og mot høydestorebror Melshornet.

Turen starter ved Kiwi Vikebygdvegen, ”Lille-Kiwi”, og bort mot Rotsettunellen, hvor det er god plass til parkering dersom man kommer med bil. Herfra går det en sti på venstre side av veien opp mot antennehuset. Herfra skrår du opp mot venstre på stien merket med Rotsethornet. Stien er tidvis bratt, men det er både trinn og kjettinger som er til god hjelp. Men pass på – det blir fort gjørmete og glatt opp den populære turstien!

Gjør det til dagstur
Selv om Rotsethornet vanligvis ikke blir definert som en dagstur, er det fint mulig å velge den noe lengre varianten ved å følge stien mot Høgedalen. På denne måten får du skvist inn en god time ekstra, og med en nistepakke i sekken har du plutselig forvandlet trimturen til en real fjellopplevelse i magisk, vestlandsk natur.

Dersom du er mer av den rastløse typen, og ønsker å komme raskere ned fra fjellet er det fullt mulig å gå ned fremsiden av fjellet. Det vanligste er likevel å følge stien mot Lisjedalen. Denne ruta er lett å gå, uten bratte partier gjennom flott bjørke- og furuskog. Du må regne med om lag en til to timer fra toppen og ned til Rotevatnet med denne ruta.

Rotsethornet ser kanskje skremmende ut fra havna i Volda – men slitet er absolutt verdt det. Noe demotiverende vil det være når lokale fjellgeiter på godt over 70 freser forbi deg mot toppen, men når du står på toppen og skuer utover Sunnmørsalpene er alt bra igjen. Her har du oversikt over ferjene som går i skytteltrafikk over fjorden, og lyden av hverdagslig kjas og mas er gjemt vekk. Det er noe nasjonalromantisk og magisk over det hele!

Det har vært flere tragiske ulykker på Rotsethornet. Det er viktig at du følger stien og er oppmerksom når du ferdes der.Kontor for samfunnskontakt ved Høgskulen i Volda er ansvarleg for bloggen MittSunnmøre.no.
Alle innlegga er skrivne av tidlegare eller noverande studentar ved høgskulen.


kommunikasjon@hivolda.no ⎪ © Høgskulen i Volda