Når vinteren kommer og går

Skrevet av Haavard Haugse


Etter et kortvarig besøk i månedsskiftet oktober/november lar de store snømengdene fremdeles vente på seg. Vi dro derfor heller på oss fjellstøvlene, og turen gikk til fjellene innerst i Hjørundfjorden. Fra Høghørnet fikk vi der servert en høsttur av ypperste kvalitet.

Foto av Haavard Haugse

Skodda hadde ligget tjukk over Volda i flere dager, og det gikk gjetord om finværet som var å finne i høyden. Med utenbygds besøk var det min oppgave å grave frem en tur som kunne stå i stil med Sunnmøres rykte for dramatiske fjell og vidstrakte fjordutsikt. Etter et kjapt avhør med den første og beste lokalkjente fjellgeita jeg kunne finne ble jeg forsikret om at Høghornet skulle være en flott tur med de forholdene som var i fjellet.

I følge kartet skulle Høghornet være plassert mellom et utvalg steile fjelltopper og med en lovende utsikt utover Hjørundfjorden. Startstreken for turen ble angitt til Bjørke, og hit kommer man enkelt med bil, via E39, 30 minutter fra Volda. Fra Bjørke går turen bratt oppover mot Tyssevatnet via den spektakulære Tyssefossen.

Og gjeterne skulle nok en gang få rett i sine ord! Vi sa farvel til skodda og vendte nesa i retning lykke og velvære. Synet av spisse tinder badet i en lav novembersol gav oss et ekstra gir i bakkene, og som bannskap fra en nordlending dukket det ene fjellet opp etter det andre. Med en nok så regnfull høst friskt i minnet var det med nød og neppe at jeg ikke umiddelbart meldte flytting til Sunnmørsalpene der jeg stod med majestetiske fjell og finvær på alle kanter.

Det er få psykologer som kan matche terapitilbudet man finner i høyfjellet. Ei heller kan de konkurrere med timeprisene, som for undertegnede er lik prisen av noen polarbrød med baconost. Et regntungt sinn blir raskt ommøblert til et lysende og gledesspredende motstykke når ens største bekymring er om man skal hvile øynene på Kvitegga eller Hornindalsrokken. Selv denne bekymringen fordufter som dugg for solen når man finner ut at man har tid til å beskue dem begge.Kontor for samfunnskontakt ved Høgskulen i Volda er ansvarleg for bloggen MittSunnmøre.no.
Alle innlegga er skrivne av tidlegare eller noverande studentar ved høgskulen.


kommunikasjon@hivolda.no ⎪ © Høgskulen i Volda