Melshornet

Skrevet av Bendik Hansen


☞ Tekst og foto av Bendik Hansen

Du trenger verken gå langt, eller særlig høyt for å oppleve utsikt over kremen av 
norsk natur. 

Ruvende i landskapet, på grensen mellom Ørsta og Volda står Melshornet i det man kommer opp den gruslagte stien mot Dinglavatnet. Med erfaring om at de vindstille dagene på Vestlandet er få, nølte jeg ikke på om det ble tur eller ei. Men hvor går man egentlig? 

Som student i Volda er man bortskjemt naturmessig. Det er fjell i alle retninger, og mest krevende er det å velge mellom de ulike fjelltoppene. Vinterstid er det dog noe lettere, for med snø er ikke alle toppene like tilgjengelig. Stien mot foten av fjellet kan fra Dinglavatnet se noe kronglete ut, men når snøen ligger pakket som nå, er det lett å ta seg bort. Uten å ha vokst opp i fjellheimen, eller å være utstyrt med kroker, tau og sikringsutstyr er det noe begrenset hvor man kan ferdes trygt i høyden for å oppleve utsikt. Allikevel er det mange turer som er tilgjengelige. Dinglavatnet, Vardehornet og Gildrehammaren byr på god mosjon og utsikt – men de mangler prikken over i-en. For å få den må du følge 
stien videre opp til Melshornet. 

Populær vinterdestinasjon
Det er flere veier opp til Melshornet, og turen opp fra Ørsta-siden er populær vinterstid, når preparert løype går helt opp til varden. Turen passer for både stor og liten, og med et par minusgrader og vindstille var det denne søndagen stor trafikk på toppen. Turfølget mitt var alene om å ikke ha ski på beina – noe vi angret på da vi ruslet mot toppen i et ferskt lag pudder. Strevet med å gå utenfor sti, og komme seg opp den 807 meter høye toppen er straks glemt når man passerer varden, og utsikten strekker seg ned mot Ørsta, mot Rotsethornet og utover mot havet. Er du heldig med været har du nesten 360 graders utsikt utover kremen av norsk natur. 

Veibeskrivelse
Skal du fra Volda til Melshornet er det letteste å starte med å følge Røyslidvegen fra 
Kaarstad. Ta deretter til venstre opp Smalebakken, og følg stien til venstre for 
lekeplassen. Straks du er på Raudemyrvegen er det skiltet mot Dinglavatnet og 
Melshornet. Stimulighetene opp er mange, men hovedstien er å foretrekke når snøen smelter, og det er vått i terrenget. Stien til Melshornet starter noen hundre meter fra hytta ved Dinglavatnet. Stien er skiltet, og går fra det rød pumpehuset. Herfra følger man den lille fjellryggen langs Dinglvatnet frem til stigningen. 
Turen opp fra Kaarstad tar omkring 1,5 til 2 timer i moderat tempo. Nedturen er en ren opptur, og tar rundt en time om du sklir ned de islagte bakkene. Kle deg etter været, for til tross lite vind blir det kaldt på toppen!Kontor for samfunnskontakt ved Høgskulen i Volda er ansvarleg for bloggen MittSunnmøre.no.
Alle innlegga er skrivne av tidlegare eller noverande studentar ved høgskulen.


kommunikasjon@hivolda.no ⎪ © Høgskulen i Volda