Ikke tid til tur? Ta middagen ute

Skrevet av Markus Malmin


Naturen i Volda er fantastisk, men også helt forferdelig når man sitter inne, med lekser og verv til randen, uten tid til tur. For å komme meg mer ut, ville jeg prøve å spise så mye som mulig utendørs i løpet av en helt vanlig, hektisk skoleuke. 

Foto: Markus Malmin

Problemet er ikke egentlig at vi ikke har tid, men noen ganger frister Netflix, eller Rokken mer enn å krysse dørstokkmila. Samtidig tror jeg mange tenker «jeg har ikke det utstyret som trengs», eller «vi må reise langt for å dra på tur».  Her og nå avkrefter jeg begge deler. Nærtur, søndagstur eller hverdagstur, kall det hva du vil, men det som betyr noe er å være ute på tur!  

Av de syv dagene som til sammen utgjorde uken jeg valgte, så endte noen av dagene rett og slett med å være for hektiske til å komme seg ut. Sett fra den andre siden var jeg kanskje for flink til å bruke unnskyldninger ovenfor meg selv. Jeg endte i alle fall opp med å spise én frokost, én lunsj og fire middager ute. I tillegg til en middag på seilbåten til min gode kompis Johannes – midt på havna i Volda sentrum, men det er vel også seiltur?

UKESMENY

Mandag: …

Tirsdag:
Middag: pølse i potetmos. Sted: i hagen. 

Onsdag
Middag: marinert kjøtt med stekte grønnsaker. Sted: Årneset. 

Torsdag
Middag: kjøttboller med rotmos. Sted: seilbåten til Johannes. 

Fredag
Middag: laks i folie med grønnsaker. Sted: gapahuken på vei opp mot Melshornet.

Lørdag
Lunsj: matpakke. 
Middag: tandorigryte med couscous og kylling Sted: Flatdalssætra

Søndag
Frokost: matpakke.

I etterkant ser jeg flere ting som kunne hjulpet meg i kampen mot Dørstokkmila. De dagene hvor det var enklest å komme seg ut av døra, var når jeg hadde med meg gode venner og hadde laget en plan for middagen. Mest hygge og de beste avbrekkene kom når jeg gikk litt lenger. 

I mine øyne er oppskriften på den perfekte hverdagsturen gode venner, god mat, en god plan, og ikke minst god mat. 

God mat trenger ikke å være vanskelig, og enkel mat kan være mer spennende enn pølse i brød. Mye av den maten vi lager hjemme kan enkelt lages ute. Mulighetene er mange for hvordan du velger å lage maten, men det aller beste tipset er å forberede så mye som mulig på kjøkkenet i forkant. Kutt opp grønnsakene og forstek gjerne alt hjemme, det sparer deg mye tid. 

Skal maten lages ute må det ofte brukes en varmekilde og da er alternativene mange. Du kan å lage bål, kjøpe en gassbrenner eller multifuelbrenner, som Primus, eller rødspritbrenner, ofte kalt stormkjøkken. Ulempen med rødsprit er at den brenner dårlig, mens multifuelbrennere på sin side, de krever en nokså omfattende prosess å fyre opp. 

Foto: Markus Malmin

Oppskriften til min yndlingsturrett, laks i folie: 

– Ved til bål

– Fyrstikker

– Aluminiumsfolie

– Smør til smøring

– Poteter

– Gulrøtter

– Vårløk/purreløk

– Løk

– Laks

– Rømme

– Sitronpepper

– Salt

– Eventuelt andre godsaker du vil ha med


Gjøres hjemme

1.Start med å tine laksen i kjøleskape

2.Kutt opp alle grønnsakene i små biter (da trenger de kortere steketid)

3.Legg alt i bokser, eventuelt brødposer

4.Ta med passe lengde aluminiumsfolie (pass på å ha med nok) 

Gjøres ute

1.Fyr opp bål og vent til du har gode glør.

2.Del opp folien i flere stykker med passe lengde, og fyll dem med alt unntatt rømme.

3.Legg dem på bålet og vent i omtrent 15 minutter 

Voilà du har tidenes beste turmiddag.



Kontor for samfunnskontakt ved Høgskulen i Volda er ansvarleg for bloggen MittSunnmøre.no.
Alle innlegga er skrivne av tidlegare eller noverande studentar ved høgskulen.


kommunikasjon@hivolda.no ⎪ © Høgskulen i Volda