Hvordan friluftslivet kan overleve studentlivet

Skrevet av Markus Malmin


Om du handler alt utstyret fra øverste hylle, vil en helgetur med telt koste mer enn hele semesterets storstipend. Samtidig ligger Volda midt i smørøyet av norsk natur og bor du så vakkert til, bør du få opplevd mer enn bare utsikten fra kjøkkenvinduet. Derfor har jeg sett på hvordan du skal komme deg ut billigst mulig, uten at det går utover opplevelsen.

Friluft og studentliv er kanskje ikke så vanskelig å forene, så lenge du velger rett utstyr til rett tur. Foto: Dina Storvik

De tre beste alternativene jeg kom frem til er:
– Billigere alternativer
– Utstyrs utleie eller utlån
– Bruktkjøp og gjennbruk

Billigere, men godt nok?

For en helgetur på Sunnmøre trenger du ikke samme utstyr som en ekspedisjon til Sørpolen, eller over Grønland. Nordmenn er i verdenstoppen når det kommer til forbruk av sport- og friluftsutstyr, dermed er det også et stort marked og mange muligheter. De etablerte merkene som Bergans og Helsport har som regel billigere alternativer til sine flaggskipsmodeller.

Samtidig finnes det også mindre kjente merker som også er en mulighet, men det er også viktig å være litt kritisk. Et festivaltelt er for eksempel veldig billig, men ikke godt nok for en tur i den norske fjellheimen. Dermed er kanskje ikke det billigste alltid best. Telt, sovepose, sekk og fottøy er så essensielt for en bra tur at jeg heller ville kuttet pris på annet utstyr. 

Som student prøver jeg å følge mine egne råd. Her i turjakken som er kjøpt brukt.
Foto: Dina Storvik

Låne eller leie utstyr fra venner eller organisasjoner

Om du er på telttur en gang i året, så trenger du ikke å kjøpe et eget telt til flere tusen. Da kan du spare mye på utlån/utleie – tilbud. I Volda kan du for eksempel benytte deg av Natura sin utstyrsbod eller låne av venner og bekjente. I resten av landet finnes det også muligheter som utlånssentralen BUA. Er du sjeldent på tur, men likevel opptatt av at kvaliteten skal være god når du først skal ut? Da kan utlån eller utleie være tingen. Her er det også et bærekraftsaspekt, fordi du IKKE går til innkjøp av masse forskjellig stæsj som bare ligger og støver ned. 

Brukt, men bra!

Den største kilden til gjenbruk i Norge er klær og utstyr som ikke brukes eller ikke lenger passer, og derfor går i arv. Bruktsalg har også blitt stort, både med fysiske butikker som Fretex og på nettet med blant annet Finn.no, Tise og Letgo. Som tidligere nevnt er markedet for friluftsutstyr utrolig stort her til lands, noe som  gjør at også bruktmarkedet blir større. Når alle skal ha årets-farge på skalljakka si, blir fjorårets modell gjerne solgt for en billig penge. Samtidig er det jo en vinn-vinn-situasjon, hvor kjøper sparer penger og selger tjener på at utstyret ikke bare støver ned på loftet.

Det er mye godt friluftsutstyr på lånemarkedet. Hengekøye er en av tingene som har blitt ekstra populært de siste årene. Foto: Dina Storvik

Det er alltid en løsning som er best for akkurat deg

Alle har som alt annet positive og negative sider. Likevel skiller de to siste alternativene seg ekstra ut. De er nemlig ikke bare billige, men også gode løsninger rent klimamessig. Jeg ser for meg at den perfekte studentbudsjett-sekken er fylt opp med utstyr som både er kjøpt nytt, men billig, noe lånt utstyr og ikke minst en del som er kjøpt brukt.

God tur!Kontor for samfunnskontakt ved Høgskulen i Volda er ansvarleg for bloggen MittSunnmøre.no.
Alle innlegga er skrivne av tidlegare eller noverande studentar ved høgskulen.


kommunikasjon@hivolda.no ⎪ © Høgskulen i Volda