Hornseten

Skrevet av Erling Rognehaugen


☞ Tekst og foto av Erling Rognehaugen

Om du går lengre enn dette havner du på Island.

Fra toppen av Hornseten ser du Fosnavåg sentrum og hele Herøy kommune. Store og små fiskerbåter jobber gjennom bøler for å komme ut til fiskefeltene. Den kjente fugleøyen Runde ser du rett bak Remøy. Du er ytterst på Sunnmøre, og rundt deg er det en panoramautsikt.

Det er flere stier opp. Om du ønsker en kort tur så kan du parkere på oversiden av Fosnavåg. Om du ønsker en litt lengre tur så kan du begynne stien innerst i vågen, som starter der det på femtitallet var yrende fiskeindustri, men som nå har mange nedlagte bygninger. Stien går herfra nesten rett opp, med tau og rekkverk som hjelper deg opp. Du vil så komme til en platting med et lite utsiktspunkt og derfra ser du mer av den moderne Fosnavåg med et bygg som har hotell, konserthus og kino i ett. Stien går så litt mer oppover hvor veien kobler seg på stien fra den kortere turen.

Herfra er ikke stien bratt og du vil kunne gå forbi en benk for så å komme på toppen av Fosnavåg i løpet av tjue minutter.

Om det er snø og is fremdeles kan det være litt glatt til tider, men mange lokale bruker denne turen som trim og det er derfor en veldig god og oppgått sti.

Det unike med denne turen er helt klart når du kommer til toppen. Horisonten er blå, og det neste landet man vil komme til er Island eller Storbritannia. Naturen rundt er såpass fin at det er fint å bruke benken på toppen til å sette seg ned, og kanskje ta en matbit. Fjellene rundt er har snødotter på toppene og de historiske tradisjonene i dette området som fiskeri og båtbygging ser man litt spredd omring langs kysten.

Den kortere stien tar ca. 20 minutter, i gåfart.
Den lengre stien tar ca. 50 minutter, i gåfart.
Flere andre fine stien er også tilgjengelig i området.

God tur!     Kontor for samfunnskontakt ved Høgskulen i Volda er ansvarleg for bloggen MittSunnmøre.no.
Alle innlegga er skrivne av tidlegare eller noverande studentar ved høgskulen.


kommunikasjon@hivolda.no ⎪ © Høgskulen i Volda