Historisk vei i vakre omgivelser

Skrevet av Steffen Longva


☞ Tekst og foto av Steffen Longva

Den gamle ruten over Strynefjellet, i dag kjent som Gamle Strynefjellsvegen, byr på en av de fineste høyfjellsveiene vi har i Norge.

Mot slutten av 1800-tallet ble det som følge av økende turisme bestemt at en vei skulle bygges for å binde sammen fjordbygdene. Resultatet, en 27km lang vei som strekker seg fra Grotli i Skjåk til Videsæter i Stryn, stod ferdig i 1894. Siden har den stått nærmest urørt.

Jeg hadde lenge hørt mange lovord om denne veien, så en sensommerhelg i september valgte jeg endelig å ta turen. Skal denne turen ta utgangspunkt i Volda kreves det planlegging. Spesielt om man planlegger å ta den via sykkelsetet. Et alternativ er å ta buss fra Volda til Grotli. Alternativet jeg tok var å starte sykkelturen fra Volda. Har man nok tid til rådighet er ruten via Øye, Norangsdalen og Geirangerfjorden anbefalt på det sterkeste. Starter man turen i Geiranger vil man ha besøkt tre ulike fylker idet man passerer grensen til Stryn. Samme hvilken måte man velger å komme seg dit på, anbefales det å starte fra Grotli. Da er man allerede på høyfjellet når man starter turen. Det kan også være lurt å sjekke på forhånd om veien faktisk er åpen, siden det noen år ikke skjer før sent på sommeren.

På Grotli ligger det et høyfjellshotell som gjerne kan brukes som startpunkt for turen. Min tur gikk over to dager, så jeg valgte derfor å overnatte på hotellet før jeg dro videre. Det var deilig å kunne starte dag 2 uthvilt og med en god frokost i magen.

Ikke langt unna hotellet starter Gamle Strynefjellsvegen. Veien er hovedsaklig en grusvei, men ikke særlig utfordrende. Underveis får man mange muligheter til å stoppe for å nyte utsikten eller plukke bær om det er riktig sesong. Denne turen tok sted i september, og på grunn av dette var det allerede flotte høstfarger i fjellet. Etter hvert som man beveger seg i retning Stryn vil man få se flotte panoramaer, idylliske fjellvann og deler av selve veien som vitner om hva slags byggverk den er selv i dag. Når man nærmer seg enden av veien vil man passere Stryn Sommerski, et skisenter som pleier å holde åpent om sommeren. Deretter kommer man virkelig til å få opp farten ned bakkene. Skjønt, her er det også verdt å stoppe langsmed veien for å ta inn utsikten ned mot Oppstryn.

Når man kommer ned til selve Oppstryn anbefales det å ta en rastepause i turistbygden Hjelle. Selv om Hjelle ikke er en offisiell del av Gamle Strynefjellsvegen føltes det likevel ut som en verdig avslutning. Her kan man sette seg ned langsmed grønnblå Oppstrynsvatnet og puste ut før man tar turen videre til Stryn. Fra Hjelle til Stryn er det omtrent 26 kilometer. Når man er fremme i Stryn er det bussmuligheter både tilbake til Volda og til Ålesund.

Som ren sykkeltur må man regne med to dagers tur dersom man reiser fra Volda, men det er til gjengjeld en tur som virkelig er verdt tiden din.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA


Kontor for samfunnskontakt ved Høgskulen i Volda er ansvarleg for bloggen MittSunnmøre.no.
Alle innlegga er skrivne av tidlegare eller noverande studentar ved høgskulen.


kommunikasjon@hivolda.no ⎪ © Høgskulen i Volda