Helårsbading

Skrevet av Dina Storvik


Med varmegradene snart krypende langt oppover gradestokken, er det mange som har funnet frem badeshortsen for sesongen. Visste du dog at det er mulig å starte før? I år har vi nemlig badet hele året. 

Foto: Johannes Bolstad

September 

Det glitrer i vannoverflaten på Rotevatnet. Septembersolen får svettedråpene til å piple på ryggen, selv om det nærmer seg høst, og det er sent på kvelden. Idyllen stadfester at dette badet med romkameratene kan bli en tradisjon. Hvis det kan være fint hver gang må vi nesten starte en badeklubb, med målet om å runde året. 

Vi var jo allerede godt i gang etter en lang og varm sommer. Det tenkte vi, og handlet deretter. Volda badeklubb ble opprettet på Facebook, der kjente og kjære ble lagt til, i håp om å få flere til å ville bli helårsbadere sammen med oss. 

Den berømte høsten 2018 skylte over Vestlandet, og Septemberbadet endte med å bli første og siste der vi fikk med mer enn en annen deltaker. 

Oktober 

Oktobermåned sto for tur, og Kristine og jeg, selverklærte sjefer for Volda badeklubb, inviterer til bad nr. 2 for semesteret. Overraskelsen er kanskje ikke stor, at stifterne av en friskusklubb også er glad i stå opp tidlig. Første fellesbad hadde derfor oppmøtetid 08.15, og enda mindre overraskende ble Kristine og jeg derfor de eneste som hoppet i vannet den morgenen. Derimot i stor misunnelse fra flere, etter at bilder av magisk morgendis og soloppgang kunne deles på gruppen i etterkant. 

Foto: Dina Storvik

November 

Tette timeplaner ender med at vi må bade hver for oss. Kristine får med seg en venninne, og jeg bader i forbindelse med en badereportasje på TV. 

Desember 

Badeklubbdens tredje deltaker er med for første gang. Mathias trykker skal på arrangementet. Dessverre er de upålitelige badesjefene et kvarter forsinket, og Mathias må ta badet alene. Stakkars. Trøtte typer ser snøen legge seg i vannkanten for første gang i år. Får derfor de resterende landkrabbene i kollektivet til å kjøre oss ned før skolen. Rett fra sengen, i morgenkåpe og tøfler. 

Foto: Ingeborg Holmenes

Januar 

Tar noen telefoner rundt… Prøver å lure folk med. Ingen vil. I håp om å spre engasjement til neste bad går turen derfor denne gang til Voldas havnepromenade. Varme kropper smelter spor i snøen som når oss til anklene. Vi tripper over svaberget og plasker uti det salte vannet med hele kroppen. En smule annerledes fra vassingen på Årneset. 

Februar 

I denne perioden er det av og på med snø i Volda. Månedens bad utføres en tåkefull morgen i regn. For å lette på tåken har vi derfor tatt med noen badeeffekter. Hawaiiskjorte, bøttehatt og badedyr er med, i erstatning noen lokale studenter. Ingen har ennå turt å bli med (i alle fall samtidig som oss). Vi har dog ikke lært fra feilen om å invitere til bading for tidlig. Heldigvis har Kristine besøk av en morgenglad venninne utenbysfra. Hun blir i alle fall med for å ta bilder. Bading eller ei, alle får sitte på den regnvåte benken på Årneset, og nyte kakao fra termos, mens regndråpene stemningsskapende drypper rundt oss. 

Foto: Dina Storvik

Mars

Enda en hektisk måned står for tur, og badesjefene må på nytt ta månedens bad hver for seg. Kristine, som gjennom skoleåret har vært mye ute i alle slags vær gjennom studiene på friluftsliv, har flere bad i fjellvann gjennom måneden. 

I studiebygda har det nettopp vært gjennomført XSplash og andre ekstreme konkurranser, og jeg prøver derfor desperat å få med meg andre deltakere på en liten ekstra utfordring i hverdagen. For første gang fikk Facebook-arrangementet derfor hele to trykk på kanskje. 

Dette ender med at første Voldastudent, ekskludert badeklubbens grunnleggere, er med. En prisverdig deltaker som fortjener å nevnes med navn. Markus er med uti vannet, og deretter portretterer på film, besøkende mor Storvik og jeg, mens vi i samme stil piler opp av vannet etter en rask dukkert. 

April 

Denne måneden ble ikke ulik andre. Hver for oss, i ulike ærend, tok vi derfor turen til Sæbø fjordsauna. Her gjorde ikke isbading så altfor meget, da vi kunne hoppe rett fra havet og inn i en glovarm badstue. 

Mai 

Nå har vi bikket 1.mai. Russens deadline for å få ispinne i lua. I alle fall var det slik da mamma var ung. Mai er også måneden vi badet for første gang i fjor. Med andre ord betyr det at vi har rundet helårsbadeprosjektet. Likevel har våren til nå servert sommertemperaturer uten like, så bading utover sesongen, det skal det ikke stå på. 

Skoleåret har ikke bare bydd på fagkunnskap i våre første semestre en og en halv mil fra Ørsta rådhus. Målet om å bade hver måned har også servert iskalde dukkerter, men overraskende rask tørketid. Trøtte morgentimer, desto mer våkne ettermiddager. Vått og fryst hår, men muligens styrket immunforsvar. Kalde føtter, men upåklagelig varme ullsokker. Mindre nattesøvn, men uforglemmelige soloppganger, og ikke minst ekstra kalorier i form av kakaobelønning, men derfor også styrket hverdagskos. 

Badesejefene er fornøyd med gjennomført prosjekt. Kristine stikker også innom og bekrefter sin tilfredshet.

Har du latt deg inspirere? Stafettpinnen leter etter flere badeglade hender å sendes til. Sees til høsten for et nytt år med bading! 

Foto: Dina Storvik


Kontor for samfunnskontakt ved Høgskulen i Volda er ansvarleg for bloggen MittSunnmøre.no.
Alle innlegga er skrivne av tidlegare eller noverande studentar ved høgskulen.


kommunikasjon@hivolda.no ⎪ © Høgskulen i Volda