Haugabreen

Skrevet av Guro Asdøl Midtmageli


☞ Tekst og foto av Guro Asdøl Midtmageli

Andre uka i september dro friluftsliv fordypning på en reise tilbake i tid. Turen gikk til Haugabreen, en brearm i Jostedalsbreen Nasjonalpark.

Vi satt opp teltene et stykke innenfor Haugastøylen. Der fant vi en flat slette midt i det steinete moreneomerådet. Perfekt for leirplass, langt inne i dalen og helt uten dekning. Rundt oss er det bratte fjellsider og tydelige spor etter breene som engang slipte og skuret landskapet rundt oss. Det er ganske spesielt å stå midt oppi det.

Turen opp til breen er bratt. Stien klamrer seg fast i den bratte fjellsia, blant steiner, vierkratt og blåbærlyng. Mellom to glattslipte fjellsider ligger breen. Hvit og blå. Som en tunge av is som strekker seg så langt den kommer nedover i dalen. Man kan tydelig se at breen engang var mye større enn den er i dag.

Denne uka er det fokus på hvordan ferdes sikkert på bre og breens bevegelse. Vi har med oss dyktige vegledere og lærere som veit hva de driver med, som lærer lar oss utforske breens dype sprekker, rappellere og isklatre. Dei lærer oss om hvordan breen har formet landskapet vi har rundt oss til det vi ser i dag og om historien om fjellpionerer som på tidlig 1800-tallet begynte å gå på breene for opplevelsens skyld. En reise tilbake i tid, både geologisk og i fjellfolkenes fotspor.

Takk for turen!Kontor for samfunnskontakt ved Høgskulen i Volda er ansvarleg for bloggen MittSunnmøre.no.
Alle innlegga er skrivne av tidlegare eller noverande studentar ved høgskulen.


kommunikasjon@hivolda.no ⎪ © Høgskulen i Volda