Galten — en gjemt perle

Skrevet av Guro Asdøl Midtmageli


☞ Tekst og foto av Guro Asdøl Midtmageli

Over fjorden fra Volda ligger en liten perle. Den kan minne litt om Trolltunga, bare mye mye bedre. Her oppe har man en større sjanse på nyte utsikten helt alene.

Da vekkerklokka ringte på morgenkvisten denne mandag morgenen var det ikke lenge før jeg stod klar med fjellsko og lue. I de mørke nattetimer hadde det nemlig lagt seg et hvitt lag øverst på toppene rundt Volda. Endelig hadde snøen kommet. 

Vi tok ferga over fjorden til Folkestad, Forvekslet noen trøtte ord med matrosen før vi kjørte oppover mot Blåfjellsvegen. Det var nesten ikke en sky på himmelen, lufta klinkende klar og solen hadde enda ikke stått opp. Det er noe spesielt med å være ute så tidlig på morgenen. Det er en helt annen stillhet. Man får en følelse av at man er helt alene.

Vi parkerer bilen. På skiltet som peker oppover traktorveien står det” Galten”. Vi trasker oppover en liten stund før vi kommer inn på stien. Vanndråpene på trærne er frosset til is. Det ser ut som tusen stjerner. Desto høyere vi kommer får vi se mere og mere av det vakre fjordlandskapet. Bak Volda og Rotsethornet kan man se de majestetiske Sunnmørsalpene i det fjerne. Dramatiske tinder dekt av snø. Etter å ha gått ett stykke i en halvfrossen myr kommer vi opp i det snødekte landskapet. Mellom 5 –og 10cm. De første solstrålene glitrer i snøen. Endelig er det vinter. Endelig kommer den kalde fine tida.

DSCF0630-5

Oppe på ryggen åpnet landskapet seg. Man har utsikt innover Dalsfjorden på den ene siden og Voldsfjorden på den andre siden. Midt mellom fjorder og fjell. Stien følger ryggen videre bort til Galten. Galten er en liten steinhylle som stikker ut av fjellet. Akkurat som Trolltunga, bare mye mindre, og mye finere. Jeg har ikke vært på Trolltunga selv, men tror det å være alene her oppe har mere verdi enn å være én av hundre.

Noe av det jeg gledet meg mest til med vinteren på Sunnmøre var synet av fjell kledd i hvitt, mot mørke blå fjorder. Det er noe som ikke finnes på Østlandet. Vi blir der oppe i en stund. Tar innover oss landskapet og stillheten.  Nede i bygdene begynner folk å våkne. Det er jo tross alt mandag. Kontor for samfunnskontakt ved Høgskulen i Volda er ansvarleg for bloggen MittSunnmøre.no.
Alle innlegga er skrivne av tidlegare eller noverande studentar ved høgskulen.


kommunikasjon@hivolda.no ⎪ © Høgskulen i Volda