Fugleøya Runde

Skrevet av Kyrre Buxrud


☞ Tekst av Kyrre Buxrud

Ytterst ute i havgapet, en times kjøretur fra Volda, ligger fugleøya Runde. Øya har rundt 150 fastboende innbyggere, men fra februar til august hvert år er det hekkesesong og mer enn 500.000 fugler erobrer øya.

Etter en påske med stort sett fantastisk vær her på Sunnmøre hadde jeg og kjæresten min, som var på besøk fra Oslo, hatt mange dager med snowboardkjøring i fjella omkring Volda. Andre påskedag var værmeldingen også veldig lovende, men beina var såre etter mange dager i fjellet, så vi ble enige om å ta en hviledag. Jeg hadde ved flere anledninger hørt om øya Runde og hvor flott det var der ute, så hvorfor ikke benytte hviledagen med en kjøretur ut til fugleøya og se hva alle ryktene dreier seg om? Det hørtes ut som en fin hviledagsaktivitet, og en fin avslutning på påskeferien før Julie måtte hoppe på bussen tilbake til Oslo og studiehverdagen.

Da vi kom ut av Eiksundtunnelen ble vi møtt av regn, sludd og vind. Framtidsutsiktene for koseturen så litt labre ut, men som det ofte er her på Sunnmøre, og spesielt ute på øyene, endrer været seg raskere enn man rekker å reagere, og riktignok ble vi blendet av sola bare etter ett par minutter. Kjøreturen utover er verdt turen i seg selv. Ved flere anledninger måtte jeg stoppe bilen for å ta noen bilder, og på et tidspunkt så det ut som om vi ikke ville komme oss til Runde fordi jeg stoppet bilen så ofte.

På nordsiden av øya Runde finner du Fuglefjellet. Det er hit folk kommer når de besøker øya, og det med god grunn. Her kan man lett bevege seg igjennom naturreservatet på tilrettelagte stier til Runde Fyr og til Fuglefjellet. Vi tok runden innom fyret og deretter bort til den berømte klippen som er hjemmet for den spesielle Lundefuglen og en rekke andre fugler. Det var helt utrolig å vandre bort til klippen som stuper 300 meter rett ned i havet, og enorme mengder fugler av forskjellige slag flyr over havoverflaten. Hvis man har lyst til å se Lundefuglen på denne tiden er man nødt til å være der i 8-tiden da de kommer tilbake fra havet. Dette hadde vi dessverre ikke tid til da vi måtte rekke en buss fra Volda, men allikevel var det én type fugl som skilte seg tydelig ut.

Mens vi spiste lunsj på en liten hylle over stupet ble vi underholdt av en fem-seks havørn som lekte like over hodene våre. Jeg klarte kanskje å få i meg en halv skive før jeg måtte løpe rundt for å prøve å ta bilder av ørnene.

På vei tilbake til bilen oppdaget vi stadig nye plasser hvor vi stoppet opp og nøt utsikten. Vi regnet ganske godt med tid tilbake til bilen, men fikk det allikevel travelt på vei tilbake til Volda, da vi hadde stoppet så mye. Runde var et fantastisk sted jeg anbefaler alle å besøke, og jeg gleder meg til å dra tilbake!Kontor for samfunnskontakt ved Høgskulen i Volda er ansvarleg for bloggen MittSunnmøre.no.
Alle innlegga er skrivne av tidlegare eller noverande studentar ved høgskulen.


kommunikasjon@hivolda.no ⎪ © Høgskulen i Volda