Fottur til Kornbergsveten

Skrevet av Håvard Dalen


☞ Tekst av Håvard Dalen

Kornbergsveten, eller Veten som den blir kalt på folkemunne, ligger lett synlig fra Volda like over fjorden til Folkestad. Toppen er på 577 moh, hvor man kan starte fra null.

Vi valgte å gå fra Volda ned til ferjekaien, og deretter ta ferja over til Folkestad. Dette er den billigste turen, og vil koste 32 kroner per person. Fra Folkestad ferjekai finnes det ulike ruter opp, hvorav den ene følger hele ryggen på langs til toppen, og gir en lengre tur. Den andre litt mer direkte opp og til dels brattere, men likevel ikke særlig krevende. Vi valgte å gå den litt mer direkte veien opp. Ruten vi gikk fulgte første vei fra ferjekaien opp mot høyre, hvor man går et stykke langs bilveien. Etter en stund vil veien fortsette på grus, og man kommer til en bomstasjon lengre oppe i toppen av bakkene. Ved bomstasjonen skiller veien seg, og til høyre her finnes et idyllisk lite småbruk man går til, hvor stien går gjennom bruket. Her er det skiltet til Veten. Stien videre herfra går gjennom skog og består i hovedsak av røtter og til dels litt gjørme hvis det har vært nedbør de siste ukene. Gore-Tex-sko anbefales om det har vært regnvær siste ukene, etter som det ikke tørker like fort inne i skogen.

Etter en stund slutter skogen, og man går videre opp i en slags liten renne med hauger på begge sider. Har man øyner bak i nakken her ser man fort at utsikten blir bedre og bedre i retning Volda. Stien kan være til dels vanskelig å følge periodevis i dette partiet, men i det man bikker toppen av denne renna har man øye mot toppen av Veten til høyre. Herifra er det bare å følge en tydelig sti bort til toppen. Utsikten er helt nydelig hele veien frem mot toppen, så bruk gjerne litt tid på å ta noen flotte bilder. Fra toppen av Veten har man utsikt i alle himmelretninger, med fjorder og mektige fjell i alle kanter. Veien ned kan følges samme rute, eller eventuelt følge stien videre nedover ryggen som gir en lengre tur ned med vakker utsikt fra topp til bunn.

Da vi var oppe fantes det en bålplass som lå litt i le for vind, så om mulighet og ønske er det god stemning å ha med noen vedkubber og det man ville ønske av mat. Bare husk å ta med eventuelt søppel ned igjen og etterlat naturen slik man selv ønsker å oppleve den.Kontor for samfunnskontakt ved Høgskulen i Volda er ansvarleg for bloggen MittSunnmøre.no.
Alle innlegga er skrivne av tidlegare eller noverande studentar ved høgskulen.


kommunikasjon@hivolda.no ⎪ © Høgskulen i Volda