Blæja

Skrevet av Timme Ellingjord


☞ Tekst og foto av Timme Ellingjord

Vinteren har startet usedvanlig bra på Sunnmøre i år, og fjellets hvite gull strekker seg helt ned til fjordarmene. 

I dag gjekk turen til Blæja. Med et toppunkt på over 1400 meter, byr toppen på en lang nedkjøring, samt en fantastisk utsikt utover Hjørundfjorden. Det er nettopp på grunn av dette, og fordi man i all hovedsak har muligheten til å unngå skredterreng, at Blæja er en av Sunnmøres kanskje mest populære topper å besøke vinterstid. Man må likevel ta vurderinger av farer under selve turen, og selv på snille turer er veivalget viktig.

For en nokså nylig emigrert nordlending, er det å kjenne solens stråler i midten av desember en noe uvanlig, men deilig følelse. Jeg må stoppe. Lukke øynene. Det er som å ha kommet ut fra et årelangt opphold i underverden, men nå endelig er fri til å møte verden igjen. Det forteller kanskje også, om hvor deilig det er å ha juleferie. Solen treffer oss like før toppen, og gir oss den siste motivasjonen vi trenger. Utsikten på toppen er som lovet, et magisk skue utover Hjørundfjorden og Sunnmøres tinderekke.

Alle gleder seg til nedturen. Allerede før vi har startet, er vi sikre på at dette ville være en av sesongens beste dag. En fløyelsmyk nysnø, som bare venter på å bli slengt opp i luften. Vi starter nedkjøringen, en prefekt start, med en akkurat passe mengde pudder snø. Tørre snøkrystaller flyr igjennom luften, og danner et nesten magisk skue der hvor de reflekterer solens stråler.

Dagens høydepunkt, er derimot ikke de store vide bakkene over tregrensen, skatten er den litt bratte og kuperte skogen som møter oss på slutten av dagen. Igjen, for en nordlending, som er oppvokst med skoger fulle av små fjellbjørk, tettere enn hekkene i Ullevålhageby, så er denne åpne bjørkeskogen sannelig en perle for seg selv. Raske svinger, med pudder til nesa. Puter, sengetrekk og hele pakken. En real drømmeskog. Vi tar likså godt på oss fellene en gang til, sporene er jo tross alt tråkket.

For oss handler dagen i dag om det å kose seg på fjellet under trygge og gode omgivelser. Utrykket topptur kan like godt bli byttet ut med fjelltur eller skitur for min del, for det er ikke toppen som er målet. Det er gleden, vennskapet og den fantastiske naturen som fjellet byr på, som er målet.Kontor for samfunnskontakt ved Høgskulen i Volda er ansvarleg for bloggen MittSunnmøre.no.
Alle innlegga er skrivne av tidlegare eller noverande studentar ved høgskulen.


kommunikasjon@hivolda.no ⎪ © Høgskulen i Volda