Aktiviteter i regn

Skrevet av Dina Storvik


☞ Tekst og foto av Dina Storvik

Hvordan nyte naturen på Sunnmøre, selv i non-stop regn?

Når regnet pisker ustanselig mot vindusruta, og du ikke kan unngå vått hår hver gang du går ut av døra, da er det kanskje fristende å nyte de resterende timene inne i en tørr og varm leilighet. Dette tenkte jeg også, men så kom jeg på at jeg nettopp hadde flyttet til Sunnmøre, mye fordi jeg ønsket å utnytte naturen. Jeg kunne derfor ikke la regnet stoppe meg, da jeg så at værmeldingen bare spådde verre og verre mengder med nedbør. Det ble derfor tid for å sjekke ut hva Volda og omegn kunne by på ute, selv i dårlig vær.

Det er klart at du kan nå de fleste turmål selv i øse-pøsende regnvær, for som en typisk nordmann sier, så finnes det jo ikke dårlig vær, det finnes bare dårlig klær. Likevel er ikke denne leveregelen alltid like lett å bruke som motivasjonsfaktor, og for å holde seg på den sikre siden er det lurt å holde seg unna de bratteste toppene på fæle regnværsdager. Jeg har derfor søkt etter uteaktiviteter som byr på et formål som burde gjøre at du glemmer at regn er kaldt og kjipt.

1. Padling 
Hva er vel bedre enn en vannaktivitet når det likevel renner vann fra himmelen? Våt blir du uansett. Er du så heldig å ha tilgang på tørrdrakt, så er det en deilig fordel. Hvis ikke er det fullt mulig å låne seg en våtdrakt sammen med kajakken eller kanoen. Natura studentorganisasjon eller Friluftsforeninga i Volda er blant de som låner ut utstyr. Husk bare når du skal velge farvann, at været kan ha påvirkning på strøm og vannstand. Rotevatnet burde være et sikkert alternativ.

2. Hopp i havet 
Ned i det våte element, og ikke bare leke i vannskorpa. Her er det i alle fall ingen unnskyldning at du blir våt, så det er bare å legge ut på svømmetur. Kanskje du med litt hjelp fra himmelen får mindre vannskrekk enn du gjør på en varm sommerdag. Så lenge du ser an ditt eget nivå i forhold til bølgene, så er også surfing den perfekte aktivitet når vinden hyler. Du skal ikke dra langt for å finne gode surfebølger. Gode surfeplasser i nærheten finnes blant annet på Stadt, Flø, Alnes og i Ålesund.

3. Sykkeltur 
Sykkeltur gjør seg i ekstremvær. Pakk deg inn i regntøy, og du kan dra nesten hvor du vil, enten det er kort eller langt. Også en fin aktivitet å kombinere med mange av de andre forslagene på listen. Se tips til sykkelruter i nærområdet, under fanen sykkelturer, her på nettsiden.

4. Fiske 
Jeg har blitt fortalt at fisken biter bedre når det regner. Det er flust av vann i området, som kan by på ulike typer fisk. Hva føles vel mer sunt og hardbarka enn å servere selvfisket middag, proppfull av Vitamin D og Omega-3, etter våt og kald ventetid. Studentsamskipnaden låner ut båt på Rotevatnet.

5. Joggetur 
Du er heldig dersom du kan ta en tur ut i det våte, kalde regnet, for så å kunne gå rett inn i dusjen og bli varm igjen. Topp det hele med en varm sjokolade, så vil du se at kontrastene gir gode øyeblikk i seg selv.

6. Orientering eller Geocaching 
Firluftsforeninga i Volda har hengt opp orienteringsposter i hele Volda-terrenget som du kan krysse av etterhvert som du finner dem. Hvis ikke orientering er helt din greie finnes nettstedet eller appen Geocach, der du leter etter bokser eller beholdere i ulike størrelser, som er gjemt av vanlige mennesker rundt i naturen. På Sunnmøre finnes det hundrevis av bokser, og mange har små objekter i seg som du kan bytte ut med dine egne små ting. 

7. Sopp- og bærtur 
Soppen liker seg ofte i skyggefulle områder tett til trær, gjerne i en blanding av bjørk og granskog. Oppsøk steder du tror ingen andre har vært før i år, og ikke glem å ta med en oppdatert soppbok eller oversikt. Det finnes gode lister på trygge og giftige sopper, som det kan være skummelt å gå utenom hvis du ikke har erfaring. Ikke plukk eller spis hvis du er usikker, nyt heller da at du får være på tur. Bær kan du finne overalt i lyngen, her gjelder også prinsippet om å oppsøke steder ingen andre har vært. Dog liker bærene seg i solen, og ikke skyggen, sånn som soppen.

8. Myrfotball eller aking på gresset
Ønsker du å prøve noe litt utenom det vanlige, og ikke er redd for å bli møkkete og bløt, prøv ut myrfotball eller aking på vått gress. Ta med deg gjengen på fotballkamp i den bløteste myra, og ta med rumpeakebrett eller skli på magen bortover det glatte gresset.

9. Høyhopping 
En av fordelene med å bo på landet er at det finnes gårdsbruk rundt hvert hjørne. Sving deg rundt, og se om noen i nabolaget kan vise deg rundt på gårdsdriften, eller om du er så heldig å få lov til å hoppe i høyet. Jeg har også hørt at å kose med dyr skal hjelpe på eksamensnervene.  

10. Hopp i sølepytter! 
Smilegaranti nummer 1 for å snu mengdene nedbør til noe positivt. Pakk deg inn i varme klær og regntøy, og hopp fra pytt til pytt. Har du tilgang til trampoline er også dette en bløt aktivitet du kan ty til dersom du ønsker å leke i vann som spruter.

11. Eksperimenter på bildefronten 
En vis mann fortalte meg en gang at han i det siste hadde begynt å oppsøke mer ekstremt vær, fordi han var så glad i å ta bilder. Hvor ofte ser du egentlig at noen poster et godt bilde av en regnværsdag på sosiale medier? Tenk litt utenfor boksen, og vis at det også kan finnes gode motiver i noe annet enn sol og blå himmel.

12. Kjøretur for å se mer av den flotte naturen 
En typisk løsning for de som er litt redd for å bli våt, men som likevel finner interesse i naturen. Sunnmøre byr på spektakulære veier omkranset av høye fjell og bratte fjordvegger, rett utenfor bilvinduet. Kombiner gjerne turen med et gjøremål hvis du likevel skal fra A til B. Fyll bilen med naturentusiaster, slik at dere kan bytte på å kjøre, så alle får tid til å suge inn synet. Det er også mulig å nyte utsikt med tak, fra ferja.

13. Å bare være 
Lite føles like godt som å kunne høre regnet tromme på taket mens du ligger inne med varm sjokolade i koppen, men hva med å føle regnet enda litt nærmere, og legge deg med koppen eller soveposen under taket ute? Ta med deg tarp, presenning, eller plasser deg et sted der regnet ikke kan nå deg, for eksempel i en av Voldas mange gapahuker. Har du lyst til å kjenne naturen enda nærmere kroppen, så kan du sette deg rett under regnet, uten tak, bare ta på deg godt med varme klær og regntøy. Kjenn på den friske luften, og nyt at du bare kan være, og ikke at du trenger å gjøre så mye.Kontor for samfunnskontakt ved Høgskulen i Volda er ansvarleg for bloggen MittSunnmøre.no.
Alle innlegga er skrivne av tidlegare eller noverande studentar ved høgskulen.


kommunikasjon@hivolda.no ⎪ © Høgskulen i Volda