Aking i Volda: en slags guide

Skrevet av Frida Small


Jeg står på toppen og titter over kanten. Pudderet glitrer i sola mens kulden tar et jafs av kinnet mitt. Adrenalinet begynner å bygge seg opp, og jeg tenker meg om et lite sekund. 

1, 2, 3… jeg slipper meg utfor i et øyeblikk av tankestillhet, og kroppen begynner å jobbe på autopilot. Beina mine løfter seg automatisk, og jeg tviholder i håndtaket på akebrettet. Plutselig innser jeg at jeg er en 23 år gammel kvinne som skviser skinka ned på et akebrett som er beregnet for mennesker i barneskolealder. 

Foto: Hanna Thevik

Aking. Den perfekte «get away» fra voksenlivets ansvar. Når du suser nedover bakken på rumpeakebrettet, det er da du virkelig kan føle på det å være et barn igjen. Et magesug som gjør så du nesten tisser på deg. Halvveis fordi du ler så mye, og halvveis fordi du innerst inne er redd for å skade deg. 

La oss være ærlig. Med mindre du har et hjerte for trening og friluft, så er det ikke mye å finne på i Volda. Aking er både fysisk og mental trim for de som ikke er så overdrevent treningsglade. Du får virkelig jobba magemusklene om du velger det klassiske rumpeakebrettet, i tillegg til at du faktisk må gå opp bakken du skal ake ned. Ikke nok med at pulsen får kjørt seg, men det er også mentalt befriende å bare være et barn i noen timer. 

Her kan du ake 

Når man ikke har Korketrekkeren i umiddelbar nærhet, må man bli mere kreativ når det kommer til å velge bakker. Vi har jo alltids lysløypa fra gapahuken (opp mot Vardehornet) og ned til Kaarstad-bygget.Denne løypa blir dog fryktelig trang når det snør på. Har du også litt ekstra å ta tak i rundt hoftepartiet, så setter du deg brått fast. Det er selvsagt også en mulighet å ake ned Melshornet,men der er det ofte opptråkket og dårlig glid. Derfor er mitt beste tips å ake ned bilveien fra gapahuken til Storgata. Se opp for biler og husk refleks. Det kan hende du opplever dømmende blikk fra bilister og turgåere med hund, men det er viktig å huske på at de mest sannsynlig bare er sjalu. Med mindre de oppriktig synes at du er teit. 

Foto: Hanna Thevik

Dette tar du med på aketur 

Om du ikke er supergira på å skrense ned bilveien, så har du akebakken ved Øyra skule. Denne blir flittig brukt av barneskoleelevene, og de har til og med laget hopp. Så om du ikke har fancy utstyr som UFO-akebrett eller kjelke, da får rumpa virkelig kjørt seg. Moro for unga… like moro for de voksne. Aking er virkelig en «cheap thrill» ettersom det faktisk ikke koster et øre å gjøre det. Og det er gode nyheter for den sultne, fattige studenten. Joda, hvis du skal ha akebrett så må du punge ut med ca. 20 kr på Europris. Og hvis du er så gjerrig at du ikke kan påspandere deg selv det, så kan du alltids bruke plastpose. Det er ikke like lett å bruke, og veldig mye vondere for rumpa… men billig er det. 

Når du skal ut på aketur er det viktig å kle seg etter vær. Husk ullundertøy, vanntett jakke og gode hansker. Det skal dog sies at du kommer til å angre på at du har tatt på klær når du sliter deg opp bakken. Ha på en godt polstret og vanntett bukse, og jenter; styr unna en gnagende g-streng som sakte men sikkert kryper opp i rumpa. 

Selv om du ikke er på topptur, så anbefales du å ha noe godt i lomma. Det er aldri feil med Kvikk Lunsj, uansett tur. Det er viktig med gode sko, og hele sokker, for ingenting ødelegger en tur som gnagsår. 

Foto: Hanna Thevik

Og husk; det er ingen skam å snu.

Etter noen timer i «bakken» vender du snuta hjem. Hjem til ansvar og plikter, men i god viten om at ditt indre barn har fått leke fra seg. Når du kommer hjem fra aketur er det ikke helt umulig at du har fått noen skrammer. Blåmerker på størrelse med poteter på innsiden av lårene er ikke til å se bort i fra. Du har mest sannsynlig blåmerker på knærne, og skrubbsår på hendene om du glemte hanskene hjemme. For ikke å snakke om stumpen. Jeg melder innvendig gnagsår på halebeinet, numne rumpeballer, frosne tær og støle magemuskler. Da er det bare en ting å gjøre. Sett dusjen på 39 grader og tin opp kroppen. Etter at kroppen er blitt god og varm hopper du i tøflene, og lager deg varm kakao med krem. Krem er nøkkelordet. 

Med dette ønsker jeg deg en god tur, så sees vi på bunnen av bakken. 

Foto: Hanna Thevik


Kontor for samfunnskontakt ved Høgskulen i Volda er ansvarleg for bloggen MittSunnmøre.no.
Alle innlegga er skrivne av tidlegare eller noverande studentar ved høgskulen.


kommunikasjon@hivolda.no ⎪ © Høgskulen i Volda